Výsadba ovocného stromu

05.02.2021 10:09

Ovocné stromy a keře sázíme nejlépe v době vegetačního klidu (podzim až jaro), kdy rostliny odpočívají a nejsou tak náročné na zalévání a hnojení.

PŘÍPRAVA NA SÁZENÍ

Před samotným vysazením stromu zastřihneme konce kořenů, které mohou být poraněné a zaschlé, protože čerstvé dřevo lépe nasává vodu. Nejméně na několik hodin (až 12 hodin) před výsadbou namočíme takto zastřižené kořeny do vody. Potom vykopeme dostatečně hlubokou a širokou jámu - pro klasickou velikost sázených stromků postačí 50x50 cm, pro keře 30x30 cm. Do jámy nepřidáváme kompost (ten raději přihrneme až nakonec), stačí pouze promíchat vykopanou hlínu - dospod dáme kvalitnější svrchní zeminu, navrch hlínu z nejhlubší části, kterou nakonec zúrodníme "čepicí" z kompostu a mulče. V odlehlejších lokalitách bez možnosti přidání kompostu (sady, pole, aleje) použijeme silnější vrstvu mulčovacího materiálu.

SÁZENÍ OVOCNÉHO STROMU

Stromek postupně zahrnujeme hlínou a zhruba ve 2/3 prolijeme vodou (1 konev). Potom strom hlínou zahrneme do 5-10 cm pod povrch okolního terénu, aby vznikla závlahová mísa a voda se při zalévání držela blízko kořenů. Jemné "pošťouchání" vhlké hlíny kolem stromku rýčem je lepší než sešlapání zeminy a kořenů botou. Pokud je stromek vyšší nebo sázíme na větrném místě, zatlučeme vedle něj kůl a volně přivážeme na první 2 roky (ochrana proti okusu je vhodná při výsadbě mimo oplocený pozemek). Do závlahové mísy přidáme 5 cm kompostu a zamulčujeme půdu minimálně 1 metr čtvereční kolem vysazeného stromku - tedy téměř celou závlahovou místu (kromě samotného kmínku), i okolí jámy. Tímto způsobem chráníme kompost před sluncem a zabraňujeme výparu vody. Nakonec ovocný strom i celý zamulčovaný kruh ještě jednou zalejeme (1-2 konve).

TAKLE NE!!! STROM UMULČOVANÝ K SMRTI (na hromadu, do výšky) POSTUPNĚ UHNIL:

STROM PO VYSAZENÍ

Stříhání přesazeného stromku je důležité pro vyrovnání poměru mezi zakrácenými kořeny a korunou. V kořenech stromu jsou na zimu shromážděny zásoby živin a zastřižené kořeny by na jaře nestačily plnohodnotně vyživit celý stromek. Nově zasazený stromek tedy musíme prostříhat - některé větve odstraníme celé a zbytek (nebo většinu) větví zkrátíme. Při velkých vedrech nebo delších periodách bez srážek strom řádně zalijeme, a to alespoň první rok. Zalévat nemusíme často, zato vydatně - stačí 1x týdně 2-3 konve. Minimalizovat potřebu zálivky nám pomáhá mulč, který se ale odspodu postupně rozkládá, a proto musí být pravidelně doplňován.

 

Zpět