Nejlepší ovoce pro děti

07.03.2019 20:14

Doma máme 2 malé děti a ty mě naučily, že každý z nás je opravdu originál a co chutná jednomu, druhému chutnat nemusí. Jejich kamarádi mají samozřejmě také své chutě, ale naprostá většina dětí konzumuje ovoce zcela přirozeně, a to i bez znalosti zdraví prospěšných látek. Tento seznam oblíbených druhů ovoce je tedy jenom "náš" a zahrnuje pouze ovocné keře a jiné malé ovoce, které si děti už od batolecího věku mohou na zahradě samy bezpečně natrhat a sníst. Většina je naprosto nenáročná na pěstování a snadno se také množí (odnože, hřížení, řízky) a při správném výběru druhů a odrůd máte zajištěnou sklizeň od jara do podzimu.

JAHODY jsou to nejnižší a nejméně náročné ovoce a dosáhne na ně i plazící se miminko. V tomto případě se ale musí jednat o LESNÍ JAHODY, ne o klasické zahradní jahody - ty jsou pro malé děti příliš velké a většinou i bez chuti. Pravé lesní jahody navíc obsahují všechny důležité léčivé látky, které zahradní jahody šlechtěním ztratily. To samé platí i o čaji z jahodníkových listů - pokud má být účinný, musíte použít listy nešlechtěných lesních jahod. Během velmi krátké chvilky utvoří nádherný a užitečný podrost mezi keři jedlých bobulovin i pod ovocnými stromy, nebo se nenásilně začlení do trávníku.

RYBÍZ
Menší i větší keře rybízu jsou nejvariabilnější ovocné bobuloviny, které upoutají milovníky žluté, červené i černé barvy a vybrat si tedy musí uplně každý malý mlsoun. U rybízu není jediný rozumný důvod (narozdíl od angreštu), aby byl roubovaný a vysazovaný ve tvaru stromku. Keřové formy jsou vždy vitálnější, nenáročnější a pro děti dostupnější. Žlutý i červený rybíz plodí na víceletém dřevě, černý zejména na jednoletém (proto je vhodné černý rybíz občas prostříhat, když začíná stárnout a má už jenom malé přírůstky nového dřeva).


 

ANGREŠT
Na výběr je už naštěstí dost odrůd beztrnných angreštů, a to v nejrůznějších barevných variantách - od zelené, přes žlutou, červenou, až po fialovou. Zde se již vyplatí trochu popřemýšlet o vhodném stanovišti - pokud sázíme na nepříliš slunečné a vlhčí stanoviště, je vhodnější stromková forma angreštu, která není tolik náchylná na padlí americké.

 

 

JOSTA
Naprosto skvělý kříženec angreštu a černého rybízu, který po obou rodičích zdědil to nejlepší - lahodně sladkou chuť angreštu a nenáročnost rybízu. Bobule jsou o něco větší než černý rybíz a nemají chloupky. Roste opravdu bujně a na všech stanovištích. 

 

 

MALINY a OSTRUŽINY
Maliník má rád kyselejší půdu, po přidání kompostu na povrh půdy je tedy výhodné zamulčovat malinový záhon kůrou, která zajistí mírně kyselou půdní reakci a zároveň udrží potřebou vlhkost a zabrání růstu plevelů. Na výběr máme jednou i dvakrát plodící odrůdy, stějně jako dvě barevné varianty - klasickou červenou, i neobvyklou žloutou. Maliník stříháme po sklizni - všechny odplozené pruty. Ostružiník je trochu náchylnější na stanoviště, potřebuje slunné a teplé místo a na zimu zakrýt například smrkovými větvemi nebo slámou, půdu okolo keře zase silnější vrstvou mulče (nezralý kompost, listí apod.). Kvůli zvýšené citlivosti na mráz proto stříháme až na konci jara nebo v létě. Beztrnné odrůdy jsou již naštěstí dostupné téměř všude a malým i větším sběračům tak nehrozí žádné škrábance.

 

MALINOOSTRUŽINY
Kříženec maliníku a ostružiníku bohužel nezdědil nenáročnost maliníku, takže se o něj musíme starat se stejně zvýšenou péčí jako u ostružiníku, ale vynahradí nám to opravdu velkými plody, které mají i lahodnou chuť. Beztrnné odrůdy jsou dostupné i v případě malinoostružin.

 

 

BORŮVKY
Naše lesní borůvky a velké kanadské borůvky jsou si podobné jako David s Goliášem - ale nároky na kyselost půdy mají podobné. Založení borůvkového záhonu je tedy náročnější (nutno sázet do rašliny nebo kyselého zahradního substrátu), zato jeho údržba v následujících letech je již téměř nulová (stačí jednou za pár let přihodit další vrstvu mulčovací kůry nebo dřevěné štěpky, která udrží kyselou reakci). Některé odrůdy kanadských a amerických borůvek dorůstají až do výšky 2 metrů, ale existují i menší (půlmetrové) kultivary. Na jižní stranu borůvkového záhonu můžete zasadit i několik našich lesních borůvek, jejichž chuti se zatím žádná severoamerická borůvka nevyrovná.

ZIMOLEZ
Kamčatská (čukotská) "borůvka" nemá s borůvkou nic společného - jedná se o zcela jiný druh rostliny (zimolez kamčatský) a jak název napovídá, pochází z opačného konce světa. Je to nenáročný keř, zvyklý na ty nejkrutější sibiřské mrazy a proto mu stačí krátké vegetační období - kvete již brzy na jaře a koncem května už sklízíte první ovoce v sezóně. Další nespornou výhodou je fakt, že nepotřebuje kyselou půdní reakci a proto odpadá potřeba rašeliny (oproti klasickým borůvkám). Kvete nenápadně žlutě a většina plodů je ukrytá pod velkým množstvím drobných zelených listů, proto jsou nejlepšími sběrači zimolezu právě děti.
 
MUCHOVNÍK
Další skvělá náhrada klasických borůvek - tato "indiánská borůvka" je původem ze Severní Ameriky a ani ona nepotřebuje kyselou půdu. Navíc nabízí velký výběr druhů i odrůd, které dorůstají od velikosti rybízu až po malé stromky. Je naprosto nenáročný a nádherně kvete - i proto se používá také jako okrasný keř v parcích, kde snese obyčejnou neúrodnou půdu i znečištěné městské ovzduší.
 
 
ARONIE
Černá jeřabina v keřové formě dorůstá až 3 metry. Někdy se roubuje na kmen a má potom tvar malého stromu, který je ale většinou krátkověký a méně odolný než keř. Chuťově se příliš nezavděčí (je trochu kyselejší) a zaujme až větší děti, ale pokud se přemůžou a vysají šťávu alespoň z několika bobulí, celou zimu je neskolí žádná nemoc. Má velmi široké léčivé účinky a sirupy nebo šťávy z aronie se obejdou bez konzervantů. Krásně kvete a je ideální i pro jedlé živé ploty.
 
DIVOKÁ RAJČATA
Nakonec jedno malé překvapení - rajče samozřejmě není typické bobulovité ovoce, ale divoké rajče odpovídá nenáročností na pěstování i svojí velikostí našemu seznamu pro malé mlsné jazýčky. Kdo někdy ochutnal divoké rajče, už nikdy si tak nepochutná na klasickém velkém rajčeti - rozdíl je opravdu markantní, přirovnatelný k odlišnosti chutí mezi lesní jahodou a přešlechtěnou zahradní jahodou. Navíc je odolné proti plísni, nepotřebuje zastřešení, ani vysloveně ideální a slunné stanoviště.
 

 

Zpět