Jak řezat stromy jinak a lépe

20.12.2017 12:09

Proč řezat ovocné stromy?

1. nejdříve zapěstujeme stabilní kmen a hlavní větve stromu (cca prvních 5 let)

2. udržujeme strom zdravý (suché a nemocné větve včas odstraníme)

3. při stárnutí a nižší úrodě postupně vytvoříme nové větve (prořezem starých)

Při řezu ovocných stromů a keřů postupujeme podle 4 základních a jednoduchých pravidel, abychom strom zbytečně nevysilovali (hojením poraněných či nemocných větví), ale pomohli mu udržet stávající dobrou a vyrovnanou plodnost:
1. Odřežeme všechny suché a nemocné větve (raději více, než méně - až do naprosto zdravého dřeva).
2. Odstraníme všechny (nebo většinu) dovnitř (do koruny) směřující větve.
3. Přesměrujeme nebo řežeme křížící se větve (mohou být již odřené a poraněné).
4. Stříháme, řežeme nebo vylamujeme jenom některé vlky (ze zbývajících vlků vybereme v dalším roce ty nejvhodnější pro zapěstování plodného dřeva).

Kdy provádět řez ovocných dřevin?

Jabloně a hrušně (jádroviny):

- zimní (předjarní) řez podporuje bujný růst nových a nezakrácených výhonů 
- letní řez zlepšuje úrodnost a nasazení květních pupenů v následujícím roce

Třešně, višně, meruňky, broskvoně, slivoně, ryngle (peckoviny):
- řez pouze v době vegetace = od června do srpna (řezné rány se lépe hojí)

Ořešáky, lísky, mandloně (skořápkoviny):
- řežeme jako peckoviny (s výjimkou lísky - ta snáší i předjarní řez)

Maliník, ostružiník, angrešt, rybíz, josta, muchovník, zimolez, aronie:
- drobné ovoce stříháme na jaře a v létě (rybíz a angrešt již před jarem, maliník po sklizni)

Při udržovacím nebo zmlazovacím řezu strom rovnoměrně prosvětlíme, nikdy ale nezakracujeme všechny větve - raději proces rozdělíme na několik let a počkáme, jak strom zareaguje na radikálnější řez, abychom v případě potřeby mohli vybrat ty nejvitálnější větve. Ošetřením řezných ran nikdy nenapravíme škody způsobené špatným termínem řezu ovocných keřů a stromů - raději si tedy naplánujte méně řezání, ale zato ve správnou roční dobu. Pokud na to zrovna nemáme čas, raději neřežeme strom vůbec a počkáme na další rok (správně zapěstovaná koruna ovocného stromu vydrží i několik desetiletí bez pravidelného prořezu).

 

Zpět