Kompost a mulč nelze nahradit

23.02.2018 10:06

Kompostování a pokrývání půdy organickým materiálem (mulčování) je nejpřirozenější a nejlevnější způsob zlepšení a udržení úrodnosti zdravé zahradní půdy, ve které se následně bude dařit rostlinám, které jsou zdravější a odolnější vůči výkyvům počasí i útokům chorob a škůdců.

KOMPOST

Kompostovat lze prakticky vše, co zahrada a domácnost vyprodukuje, pokud to bylo aspoň chvilku živé a zelené (tedy bioodpad): kuchyňské zbytky ovoce a zeleniny, plevel, posekaná tráva (zelená hmota); seno, sláma, listí, větvičky, piliny (hnědá hmota). Klasický kompost s vyrovnaným pH vytvoříme smícháním nebo vrstvením obou dvou základních druhů odpadních surovin (zelené a hnědé hmoty). Listový kompost je bezpracnější varianta jednodruhového kompostu s kyselejším pH (vhodný zejména k malinám, borůvkám, vřesům a rododendronům). Kompost by měl být umístěn ve stínu (u plotu, pod stromem apod.) a s co největším půdorysem a objemem - jen tak dosáhne správné kompostovací teploty až 70°C, kdy dochází ke zničení většiny chorob a škůdců. Nejrychleji kompost vytvoříme prostým naházením odpadu na jednu hromadu, i když dřevěné ohrazení vypadá samozřejmě lépe. Nejdůležitejší zásadou je styk s půdou, aby se kompostovací proces nastartoval co nejdříve díky přístupu mikroorganismů, žížal a dalších pomocníků.

MULČ

Pokrývání půdy je v podstatě vytvoření minimální vrstvičky kompostu na maximální ploše s vynaložením minimálního úsilí. Při pletí necháváme plevel zavadnout a potom jej položíme na vypletý záhon mezi pěstovanou zeleninu a ovoce. Při sekání trávy necháme tenkou vrstu kolem zeleniny i ovocných stromů a bobulovin. Při podzimním hrabání listí necháme souvislou vrstvu listí pod ovocnými i okrasnými stromy a keři. Klasické kombinace rostlin a vhodného typu mulče:
jahody = sláma
stromy, keře = listí
česnek = jehličí, popel
rajčata, okurky = tráva
maliny, borůvky = kůra
bylinky = kámen, štěrk, oblázky

Nejdokonalejší kombinace při zúrodňování půdy a přilepšení rostlinám je rozhrnutí vrstvy kompostu kolem stromu, keře, rostliny - a potom pokrytí této vrstvy mulčem. Tímto způsobem je chráněna celá vrstva kompostu před slunečními paprsky a zároveň se dalším postupným přidáváním mulče kompost přiživuje a neubývá.

 

Zpět